مديرکل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت گفت: کودکان براي جلوگيري از افت قند خون بايد هر ۴ ساعت يک ميان وعده غذايي مصرف کنند. خانوادهها نيز بهتر است غذاهاي کم ارزش و بي ارزش مثل چيپس و مواد شور را براي کودکان حذف و خشکبار بي نمک را جايگزين کنند.
به گزارش
سلام لردگان؛ زهرا عبدالهي در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان در مورد اهميت ميان وعده سالم براي دانش آموزان گفت: در حال حاضر مصرف زياد غذاهاي چرب و سرخ شده، انواع فستفودها و نيز مصرف زياد نمک از جمله مشکلاتي است که در الگوي غذايي دانشآموزان وجود دارد.
وي ادامه داد: مصرف زياد نمک زمينه را براي فشار خون بالا در بزرگسالي فراهم ميکند. مصرف زياد روغن و چربي علاوه بر بالا بردن چربي خون و بيماريهاي قلبي و عروقي، به دليل دريافت کالري زياد سبب اضافه وزن و چاقي نيز ميشود.
مديرکل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت با بيان اينکه کودکان در سنين مدرسه علاوه بر سه وعده غذايي اصلي به ميانوعده نيز نياز دارند افزود: در اين سنين، کودکان بايد هر 4 تا 6 ساعت براي نگه داشتن غلظت قند خون در حد طبيعي، غذا بخورند تا فعاليت سيستم عصبي و عملکرد مغز در حد مطلوب باقي بماند.
وي يادآور شد: در کودکان اين سنين، کبد که مسئول ذخيره گلوکز به صورت گليکوژن و آزادسازي آن در خون در صورت نياز است، تنها براي حدود 4 ساعت گليکوژن ذخيره ميکند بنابراين دانشآموزان در اين سنين به خوردن غذا در وعدههاي بيشتر نياز دارند و بايد بين صبح تا ظهر و نيز بين ظهر تا شب ميان وعده مصرف کنند.
عبدالهي خاطرنشان کرد: براي پيشگيري از فشار خون بالا و بيماريهاي قلبي و عروقي و اضافه وزن و چاقي در بزرگسالي، ميان وعده دانشآموزان بايد شامل مواد غذايي که علاوه بر تأمين نيازهاي تغذيهاي، کمنمک و کمروغن و کمشيرين نيز باشند.
به گفته وي، به اين دليل موادي چون چيپس، چوپ شور، فرآوردههاي غلات حجيم شده و ساير تنقلات چرب و شور و شيرين ميان وعدههاي مناسبي نيستند. ميان وعدهها بايد علاوه بر دارا بودن ارزش غذايي، از يک يا چند گروه اصلي غذايي تهيه شده باشند.
مديرکل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت تأکيد کرد: استفاده از انجير خشک، توت خشک، نخودچي، کشمش، انواع مغزهاي بونداده و بدون نمک، برگه زردآلو و انواع ميوهها نظير سيب، پرتقال، نارنگي، هلو، زردآلو، ليموشيرين و... سبزيجاتي نظير هويج، کاهو، خيار و ساندويچهايي مانند نان و پنير و سبزي، انواع کوکو و کتلت، نان و حلواشکري، نان و پنير کم نمک و خرما ميتواند به عنوان ميان وعده در برنامه غذايي دانشآموزان قرار گيرد.
وعدهها و ميانوعدههاي نامنظم
وي به حذف ميان وعدهها از برنامه غذايي اشاره کرد و گفت: حذف وعدههاي غذايي رفتاري رايج در نوجوانان است. حذف وعده صبحانه در دانشآموزان بسيار شايع است و با عواقب نامطلوبي از قبيل اضافه وزن و چاقي، کاهش تمرکز و عملکرد درسي ضعيف و دريافت ناکافي مواد مغذي به خصوص کلسيم همراه است.
عبدالهي ادامه داد: دانشآموزاني که يک وعده غذايي خود را حذف ميکنند، در پاسخ به گرسنگي اغلب از ميان وعدههايي استفاده ميکنند که از لحاظ ويتامين، مواد معدني و فيبر پايين هستند و سرشار از چربي، شکر و نمک هستند.
مصرف بيرويه تنقلات غذايي کم ارزش
وي افزود: متأسفانه برخي از تنقلات تجاري مثل انواع فرآوردههاي غلات حجيم شده به طور بيرويه توسط کودکان و دانشآموزان مصرف ميشوند.
مديرکل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: مصرف چيپس و اين فرآوردهها، به خصوص قبل از وعدههاي غذايي، به دليل ايجاد سيري کاذب دانشآموزان را از خوردن غذاهاي اصلي که بايد مواد مغذي مورد نياز رشد را تأمين کنند، باز ميدارد.
وي افزود: از سوي ديگر، نمک موجود در آنها ذائقه را به خوردن غذاهاي شور عادت ميدهد. مطالعات انجام شده رابطه بين مصرف نمک و افزايش فشار خون در دوران بزرگسالي را به اثبات رسانده است. والدين بايد دانشآموزان را به مصرف تنقلات سنتي مثل نخودچي کم نمک يا بدون نمک، کشمش، گردو، بادام، پسته (از انواع بو نداده و بدون نمک)، گندم برشته، برنجک، عدس برشته شده، توت خشک، انجيره خشک و برگهها تشويق کنند و سر سفره نمکدان را حذف کرده و به جاي نوشابههاي گازدار براي افراد خانواده از دوغ کم نمک و بدون گاز استفاده کنند.
عبدالهي در مورد نکات ضروري در تغذيه دانشآموزان به نکاتي مانند محدودسازي مصرف فست فودها، مصرف انواع سبزي يا سالاد همراه فست فودها، استفاده از گوجهفرنگي، خيار، کاهو و ساير سبزيجات بجاي خيار شور، استفاده از دوغ کم نمک و بدون گاز به جاي نوشابههاي گازدار و استفاده از سيب زميني تنوري بجاي سيب زميني سرخ کرده اشاره کرد.
انتهاي پيام/